Explore

Kullamannen

Loppen har namn som Himmel, hav och helvete. En passage kallas för Dödens zon. Vill du springa i naturen och utmana dig själv så hittar du knappt en tuffare utmaning än Kullamannen och Kullaberg.

Den lättaste banan mäter 12 kilometer och startar i Mölle. 12 kilometer låter inte så mycket för en van löpare, men för den som inte är van vid trail blir det en utmaning redan här. Du ska klara av 500 höjdmeter och springer du milen på strax under timmen får du räkna med 1.20 här. Det är kuperat och det är vackert och det är november. 

Alla Kullamannen-loppen avgörs Alla helgona-helgen när vädergudarnas svarta humor ofta kastar mörka skuggor, sidledsregn och bitande vindar över Kullahalvön. 

Simon Wikstrand som arrangerar Helsingborg Marathon har sprungit 22 kilometersloppet några gånger och kallar sträckan för absurd – ”som att springa ett helt maraton”. 

– Man slutar titta på klockan efter 700 meter. Det är inte lönt. Man har fullt upp med naturen. 

Väljer du fakirsträckan på 161 kilometer så startar du vid Norrvikens trädgårdar på Bjärehalvön och tar dig ut på Kullahalvön via Skåneleden och Utvälinge. Det här är förstås inget för vanliga Svenssons. De bästa behöver ett dygn på sig. Men trots att maxgränsen är satt till 100 löpare är det redan 140 som anmält sitt intresse. 

Kullamannens sportklubb arrangerar andra lopp också under året. Som Ladonia Mountain Memorial i juli. På hemsidan kan man läsa: ”Ett av de minsta men mest mytomspunna loppen som gått i Sverige. Vi tar dig till de allra vackraste och mest brutala platserna vi vet på berget. Till de djupaste grottorna, de brantaste stupen och till platser där människor inte varit på mycket länge. Börjar du redan tveka så har du antagligen rätt”.

Ni fattar konceptet. Det känns fullkomligt logiskt att två av grundarna, Per Sjögren och Ulf Öman, tar emot i Kullens fyr, som föreningen driver och har som utgångspunkt för olika events. Det är kargt och dramatiskt här också, där Skåne tar slut och horisonten är obruten. Vindarna viner och utsikten längst upp i fyren med anor från 1500-talet antingen vidgar dina sinnen eller skrämmer slag på dig. 

– Vi har aldrig fattat varför man ska springa i staden. Staden är tärande, naturen närande. 90 procent av de som kommer hit och springer gör det för upplevelsen och prestationen. Det är ingen som snackar kilometertider här. Hela Kullaberg handlar om att leverera ett litet äventyr. 

Lidingöloppet, en bred grusväg i skogen

De startade Kullamannen ihop med Peter Nyberg som ett sätt att finansiera ”våra egna lekar runt om i världen”. De här killarnas uppfattning om lekar kan handla om bergslöpning i Alperna där man själv får navigera och bära sin utrustning i tio mil. 

När det första loppet avgjordes bröt hälften av löparna när de kom till Dödens zon. De hade sprungit i två timmar. Nu väntade 1500 höjdmeter på en och en halv timme. Då möttes de av en skylt: Om du är trött nu så har du 500 meter till målet och kan bryta, annars väntar fyra tuffa timmar till. Den skylten satt där halvt på jävelskap. Ingen fick veta att när man väl klarat en tuff stigning så blir loppet något lättare igen. Kullamannen handlar lika mycket om att utmana sina sinnen som sin kropp. 

– Vi har aldrig gått igång på tekniken och det strukturella med löpning. Självklart har vi med åren lärt oss alla teorier om hur man ska pulsträna och allting, men det är alltid äventyret och upplevelsen det handlat om. 

Det är inte ovanligt att man hör talas om Lidingöloppet som ett riktigt tufft lopp. Lidingöloppet kallar de här killarna för "en bred grusväg i skogen". 

-- waiting for translation --
-- waiting for translation --
-- waiting for translation --
-- waiting for translation --
-- waiting for translation --
-- waiting for translation --
-- waiting for translation --

Loppen ute på Kullaberg kan se lite olika ut. Stigarna och passagerna är många. Du kan förstås utforska dem på egen hand precis när som helst under året. Springer du ett av loppen – som Ladonia Mountain Memorial – får du vara beredd på att utsättas för lite oväntade prövningar. Kartbyten och nya förutsättningar är vanligt. Det här loppet är inget för den som brukade köra idioten på fotbollsträningarna och bröt ihop om hen inte fick veta exakt hur många turer idioten skulle hålla på. 

Vid ett tillfälle kommer du fram till en klippa. Det är sju meter ner till vattnet. Det är inte som att hoppa från sjuan på Odenbadet i Falköping. Havet gör saker med din hjärna. Du kanske landar rätt i gapet på en späckhuggare? Inte för att det finns späckhuggare i de här farvattnen, men ändå. Hoppar du inte och väljer en annan väg får du tidspåslag. 

Det Kullaberg erbjuder för löparen är så långt från gymmens lysrörsbelysning och dansmusik det går att komma. När starten går för de första i Kullamannen är klockan 07 på morgonen i november. Här finns inga glada uppvärmare med hurtiga tillrop. Men det finns eld och riddare. Det är rått och skitigt. Och det finns faktiskt musik, du får bara inte höra Dansa, pausa. 

More from Explore
Published: 1 June 2017
Updated: 6 June 2017
Up arrow
Go to
top