Explore

På tumlarsafari i storslagen natur

Uppväxt som orienterare ute på Kullahalvön trodde David Arborelius att han kände till minsta vrå av Kullaberg. Det var innan han började köra båt och ta turister ut på tumlarsafari. Välkommen att hälsa på i den sagolikt vackra natur som är hemvist för en av världens minsta valar.

Det brukar heta att Skåne är platt. Det stämmer ju om du har passerat Glumslövs backar på din fortsatta väg söderut. Men välkommen att cykla uppför landborgen i Helsingborg, eller att vandra ute på Kullaberg. Båda kräver lårmuskler som tar udden av det där platta snacket. 

Och vänta tills du ser den dramatiska kustlinjen när du passerar med båt utanför Kullaberg. Du kunde lika gärna varit bland Bohusläns klippor. Men här är bergen skogbeklädda och skönt gröna. Här finns Sagan om Ringen-vikar, höga stup och häftiga grottor. Den häftigaste sidan av Kullaberg upplever du bara från en båt. 

Och det är i de här vattnen som tumlarna simmar omkring. 

Vi har bokat en tur online med Kullabergsguiderna.se och träffas på Naturum, längst ut på Kullaberg. Här kan vi klappa sjöstjärnor och se undervattensfilmer om tumlare innan vi ger oss iväg. Det känns som en bra uppladdning. 

Den korta promenaden på 600 meter ner till det som kallas Paradishamnen är en del av äventyret. På de här 600 meterna är höjdskillnaden 60 meter. Tumlare är ingenting man får chansen att se varje dag. Då är det liksom en poäng att det ska vara terräng som utmanar en lite.  

Tumlarsafarin arrangeras flera gånger dagligen under högsäsong. Det finns olika turer. Kvällsturerna och Nimisturerna (som tar dig ut till Lars Vilks sagolika och omtalade konstverk) är lite längre och dyrare (500 för vuxna och 340 för barn upp till 12 år) – men det kan vara väl värt den extra pengen och tiden. Det är nämligen på kvällen du har störst chans att få se tumlare. 

Dels är de som mest aktiva då, dels blåser det ofta mindre vilket gör det lättare att få syn på djuren.

Det här berättar Kullabergsguiden David Arborelius innan vi sätter oss i RIB-båten med plats för 12 personer. Han påminner oss också om att det inte finns några garantier för att vi ska få frottera oss med tumlare bara för att vi bokat en tumlarsafari. Det är trots allt vilda djur vi har att göra med. De går inte att ringa och stämma möte med dem.  

– Vi möter tumlare 75 procent av gångerna. Den bästa tiden är kvällstid nu på sommaren. Men tumlarna finns ju här året runt. Det är ganska jämnt fördelat. 

Kanske skulle vi alltså bokat en av kvällsturerna som utgår från Mölle hamn. Det är klart att man vill få syn på en tumlare. 

-- waiting for translation --
foto: Johan Hammar
-- waiting for translation --
foto: Johan Hammar

Hoppet lever hur som helst när vi styr ut på havet. Vattnet är klart och kallt. Sjön ligger ganska still den här dagen. Det är något att känna tacksamhet över sommaren 2017. Vi ser ner på maneter och tång när vi styr ut. Någon får syn på ett stim stora fiskar. 
David har ett tränat öga och är den som brukar få syn på de små liven först av alla. Han ger oss tips: 

– Det kan vara lätt att mista sig första gången. Man kan tro att en vågtopp är en tumlare. Har man väl fått syn på en så vet man sedan. Det bästa är att spana ut mot horisonten med en svepande blick, utan att fokusera på en specifik punkt. 

Man kan också spana efter sjöfåglar som cirkulerar ovanför vattenytan. När tumlarna jagar driver de fisk upp mot ytan. Sjöfåglarna blir våra extra ögon den här dagen. 

För mycket riktigt: när vi styr mot ett gäng måsar så tar det inte lång stund innan David utbrister: Där! 

Vi sliter fram våra kikare (ta med din egen, den kan behövas!) där vi sitter i våra flytvästar men sedan kommer vi snart så nära att kikarna inte längre behövs. Kanske 15 meter ut från båten skär fyra tumlare ytan i hög fart. De visar upp sina långa ryggfenor innan de dyker ner igen. 

Det känns exotiskt. Tänk att de här små liven far omkring i svenska vatten! 

– Visst är det häftigt? Jag tröttnar aldrig. Blir lika exalterad varje gång, säger David. 

Kameror åker fram, ett tyskt par gör high five med varandra. 

Det händer tydligen att tumlarna vågar sig fram alldeles nära båten, men det här gänget har annat för sig, de är ute på någon form av uppdrag. 

Några fler tumlare ser vi inte under turen, som tar en och en halv timme. Det gör inte så mycket. Även utan tumlare hade det varit en fin sommarutflykt. Att befinna sig på en ribbåt utanför en del av Sveriges vackraste kust är ett äventyr i sig. Det händer att folk som missar tumlarna får syn på sälar istället, eller en pilgrimsfalk. 

Vi håller till på den norra sidan. Det är en sådan dag. Vindriktningen bestämmer var turerna ska gå. Den enda gången det blir bökigt är om det blåser västlig vind över 10 sekundmeter. Då ställs turen in. 

– Båten klarar ju det, men det är svårt att få syn på tumlare då och det är inte så skönt att sitta i båten heller, förklarar David. 

Man brukar säga att sjön suger, att man blir hungrig av att vare ute på vattnet. Well, när man kommit i land och styrt ner till hamnen i Mölle efter en omtumlande safari så är det ett hett tips att åtgärda det problemet genom att beställa in en räkmacka på Hotel Kullaberg. Den blir en perfekt avrundning på en utflykt du kommer att minnas – alldeles oavsett om du fått syn på tumlare eller inte. 

More from Explore
Published: 3 August 2017
Updated: 10 August 2017
Up arrow
Go to
top