Se & Göra

Engelbrekts Äpple gårdsbutik

Befinner du dig på norra Kullahalvön? Passa på att njut en äppelcider eller must från Engelbrekts.

Idag serveras de på Rut på Skäret och på Svanhalls krog. Vill du köpa med dig några flaskor cider eller must, då finns familjeföretagets gårdsbutik vid äppelgården på Gamla Södåkravägen i Södåkra.


Här fortsätter bröderna Magnus och Niklas Engelbrekt i pappa Martins fotspår med att odla äpplen så goda att gudarna gråter av lycka. På lite drygt 45 hektar har familjen omkring 170 000 äppelträd. På hösten jobbar cirka 30 personer med skörden. Alla äpplen plockas för hand. I snitt plockar varje person 150 kg per timme. Inget jobb för latmaskar med andra ord.


Många har en romantisk bild av äppelodling. Men idag handlar det mycket om teknik, säger Cinna Cederlöf som sköter Engelbrekts gårdsbutik. Äpplen odlas inte längre i lundar med stora träd, utan små slanka äppelträd i rader, inte helt olikt vinodlingar.

Med hjälp av mätinstrument avgör man när äpplena är mogna. Det gäller att ta dem i precis rätt tid, när stärkelsen i frukten blivit till socker. Kulla Go pratar med Cinna Cederlöf när det dags att skörda sorterna Saga och Aroma. Saga är en modern saftig sort med såväl hög sötma som tydlig syrlighet.


Aroma är ett tidlöst, smakrikt äpple. Syrligt med tunt skal. Perfekt till äpplepajen, säger Cinna.

I Engelbrekts gårdsbutik hittar du förutom gudomliga äpplen också must och cider, det senare finns i en alkoholfri och i en lagrad variant. En äppelcidervinäger är på gång.


Engelbrekts plockar äpplen
Engelbrekts Äppelodling
Engelbrekts äppelodling
Engelbrekts äppelodling
Engelbrekts äppelcider
Engelbrekts äpplen
Mer inom Se & Göra
Publicerad: 5 Oktober 2017
Up arrow
Till
toppen