Se & Göra

Nimis

Hur kan gammal drivved och 160 000 spikar locka tusentals besökare i flera decennier? Well, åk till Lars Vilks Nimis och du får svaret. Konstverket liknar ingenting du sett förut. De höga trätornen som spretar mot himlen intill berget på Kullabergs östsida för tankarna till Sagan om Ringen.

Men till att börja med måste du ta dig dit, ett äventyr i sig.

Det finns förstås inga skyltar. Du kanske måste stanna och fråga efter vägen. Men till slut är du framme vid parkeringen och tar sikte på Himmelstorps café. 

Du följer en orange slinga. Förbi caféet, genom grindarna och ut genom skogen. Håll dig till vägen. Sväng inte av, även om det ibland kan kännas lockande. Efter ett tag kommer du till en stor sten som markerar gränsen till Ladonien, ”den självständiga nation” som rymmer Nimis. Här börjar den långa branta nedstigningen. En lika krävande som inspirerande tur – det är fint att få leka lite skånsk Tarzan. 

Lars Vilks har själv har släpat material till Nimis längs samma väg. Ett faktum som gör verket än mer fascinerande.

Vid stenblocken på ”stranden” kryper och klättar du runt tillsammans med andra besökare. Vad är detta? Vad tänkte han på? Varför finns det? Det är gångar av drivved som mynnar fram till 25 meter höga torn att klättra upp i. Du vill inte ha de minsta barnen med dig. Och allt sker på egen risk. Höga klackar är en jättedålig idé. Fotriktiga skor och en vattenflaska en jättebra. 

När du fotograferat i alla knasiga vinklar som Nimis bjuder, då är det dags att ta sig upp igen. 

Du kommer att möta östgötar, tyskar, danskar och värmlänningar som frågar om det är långt kvar? Du tar tacksamt emot frågorna. De blir en ursäkt för att hämta andan en stund. Och så har ett möte skett med någon du aldrig hade mött om det inte varit för Nimis. 

Och när du är uppe kommer frågan: Vad i hela friden vad det där för något? 

Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Nimis
Ett annat sätt att ta sig till Nimis är via kajak. Foto: Johan Hammar
Nimis
Foto: Johan Hammar
Nimis
Foto: Johan Hammar
Nimis
Foto: Johan Hammar
Nimis
Foto: Johan Hammar
Mer inom Se & Göra
Publicerad: 2 Juni 2017
Uppdaterad: 14 Augusti 2017
Up arrow
Till
toppen