Se & Göra

Kullahalvön – natur, kultur och livskvalitet

Kullahalvön är en region rik på upplevelser. Här finns förtrollande natur med hav, berg, badplatser, skog och böljande åkrar. Kullen rymmer också många kända etablissemang, omtalade sevärdheter och inspirerande kultur. På Kulla GO samlar vi många av halvöns pärlor. Här en kort sammanfattning.

Många ställen i Kullabygden är smått legendariska, som Flickorna Lundgren på Skäret, Grand Hotel i Mölle och Kaffestugan i Ransvik. På senare tid har BBQ-restaurangen Holy Smoke utanför Höganäs seglat upp som kandidat till Kullabergs mest världsberömda etablissemang. Strax intill finns bland annat Chiligaraget och Kullahalvöns vingård. 


I Viken finns bland annat charkproducenten Per i Viken och Vikens tomater, två berömda leverantörer av godsaker. Mölle har smultronställen som Mölle Krukmakeri och Hotell Kullaberg. I Arild väntar bland annat Rusthållargården och Arilds Vingård. Skäret stoltserar bland annat med Kulla Lamm.


Kullahalvöns bästa shopping finns i Höganäs. Outletområdet med bland annat husgeråd och kläder utgör ett självklart mål för många helgutflykter. Intill finns Magasin 36 med Höganäs saluhall som samlar produkter från många olika av områdets matproducenter. Magasinet har också butiker med inredning, mode och keramik. Här finns även hamburgerhaket Garage, Höganäs Bryggeri och Kullabygdens Vanilj och Choklad.


Runt om Kullahalvön bjuds det på fantastiska badmöjligheter. Domsten har en fin brygga, inbjudande sandstrand och ett hundbad. Högre upp på halvön kan du bada från klippor, Ransvik och Djupadal är två klassiker. Kullabergets norra sida har mer dramatisk natur och ställer större krav på badsugna besökare. Men när man väl tagit sig ner i de branta ravinerna väntar magiska stenstränder. I Jonstorp och Farhult finns härliga långgrunda sandstränder. 


Vid Kullens fyr finns Kullabergsguiderna, som guidar och ger tips. Härifrån kan du också ge dig ut på tumlarsafari. I Mölle finns Kullakajak som hyr ut havskajaker eller mountainbikes. Om du vill långvandra finns Skåneleden som slingrar sig runt om Kullaberg. Sträckan mellan Ängelholm och Helsingborg bjuder på väldigt varierad natur, och går bland annat förbi det omtalade konstverket Nimis.


Som konst- och kulturintresserade gör du klokt i att stanna till vid Krapperups konsthall vid Krapperups slott. Intill slottet finns också en vacker park med exotiska träd och en rosenträdgård.


margareteberg
strandgården2
Land art Torbjörn Lime och Jukka Värelä
Arild
landskap
Bräcke Mölla
Badhytter
Mer inom Se & Göra
Publicerad: 25 November 2017
Uppdaterad: 20 April 2018
Up arrow
Till
toppen