Mat & Dryck

Kullahalvöns Vingård

Victor Dahl och hans kolleger på Kullahalvöns vingård har en dröm: ett svenskt vin i världsklass. Du tänker att lycka till med det i karga Sverige, men då är du en smula fördomsfull.

Vingården är en av fem i området och det håller på att växa fram en ny vinregion – där det redan idag produceras bra, intressanta viner som representerar något nytt.  Jorden och läget är inte alls dumt för vinodling, har det visat sig. 

Något norr om Höganäs sitter det en anspråkslös skylt som förkunnar ”Vingård 1”. En av de viktigaste personerna på den gamla bondgården är den unge österrikiske vinmakaren Frans Schuster, som leder arbetet med nyplanteringen av vinrankor. 1,5 hektar ska bli 8,5 hektar. 

Idag producerar Kullahalvöns vingård ett rosévin och ett torrt och ett halvtorrt vitt vin. Det görs dessutom cider i två versioner med olika alkoholstyrka.  Förra årets skörd ska mynna ut i strax över 6000 flaskor till restauranger och Systembolag. Grupper kan med fördel boka en tur där man få gå runt bland rankorna och lära sig om vinodling i Sverige, för att sedan avsluta med en provning i källaren. 

Foto: Janus Langhorn

Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Kullahalvöns vingård
Mer inom Mat & Dryck
Taggar:
Publicerad: 1 Juni 2017
Uppdaterad: 23 Juli 2017
Up arrow
Till
toppen