Mat & Dryck

Mark har halvöns hetaste garage

En gång i tiden utbildade han sig till filosof hemma i Kanada. Nu driver Mark Wilcox Chiligaraget utanför Höganäs och tycker att du borde testa att ha kokosfett och torkad chili i ditt kaffe.

Chiligaraget är egentligen ett gammalt överblivet växthus där det en gång i tiden odlades gurkor. Det ligger granne med Holy Smoke, som får BBQ-fantaster att vallfärda till Kullahalvön. 

Du styr norrut från Höganäs, kör igenom Strandbaden och tar höger in på en grusväg mot Bräcke, där du snart passerar Kullahalvöns vingård. En hemmasnickrad skylt förkunnar att du kan handla nya päror och grönsaker från en gård där du bara plockar det du vill ha och sedan lägger pengarna i ett skrin. 

Till Chiligaraget finns inga skyltar. Folk hittar ändå. I tillräckligt stor utsträckning för att Mark Wilcox ska kunna omsätta 1500 plantor med 21 olika chilifrukter. En del säljs som just plantor, andra går åt till såser och salsor. Kommer Jonas Cramby till Holy Smoke för att hålla en matlagningskurs går han först in till Mark och norpar av det heta guldet. 

Hett med hetta

Chiligaraget startade 2015 och var en nästan smärtsamt vältajmad lansering. Chili är en trend i sig. Det är också odling, matlagning, närodlat och nyttigt käk. Marks lilla garage sa hej och välkommen in till alla de där trenderna.  

– Jag satt en kväll på Kim Bröchners och Mats Hernströms krog Garage och drack en öl och snackade. Jag undrade om vi inte kunde börja odla lite chili i ett av Mats gamla växthus. Han frågade sig direkt om vi inte skulle göra det på riktigt och sa att om jag skaffade fröerna och höll i det så skulle de ta hand om resten, berättar Mark Wilcox när han guidar ut på landet i en gammal Volvo med Uncle Tupelo i högtalarna.

Mark, som egentligen jobbar som copywriter och översättare, har bara öppet på helgerna från påsk till oktober. Det är då chilinördarna är på utflykt och kommer in för att diskutera vad man egentligen kan göra med en Carolina Reaper på ett par miljon grader Scoville. 

Från barnvänligt till mega kabraaks död eftermiddagen far åt helvete hett

– Generellt ska man akta sig för den där skalan. Den behöver inte säga ett skvatt. Det står att en Jalapeño är mellan 2000-6000 Scoville men den kan lika gärna vara på 30 000. Och en chili som odlas på friland på ekvatorn kommer alltid att vara starkare än den du driver upp hemma i en belyst lägenhet.

– De allra starkaste sorterna tycker jag att man ska torka och göra flakes av. Då blir de lättare att dosera. Jag skulle inte själv tugga i mig en Trinidad Scorpion eller vår egen hybrid Black Ghost. Varför ska man utsätta sig för den plågan med kräkreflexer, fosterställning och fradga runt munnen? Ta en Scotch Bonnett istället! Den är på 250 000 Scoville och snarlik habaneron, med lite annan arom och karaktär. 

Chiligaraget
Hos Mark på Chiligaraget en dag i maj.
Chiligaraget
Några av Marks egna produkter.
Chiligaraget
tidigt på säsongen är det mesta grönt.
chilifrukter
chilifrukter
chilifrukter
chilifrukter
Chiligaraget
Chiligaraget
Chiligaraget

En surprise i trädgården

Hemma i bostaden i Höganäs laborerar Mark med egenbryggt öl och hemmagjord vinäger. Han gör sin syrade hot sauce på den egna chilin och han sätter kockarna på Garage i arbete med att ta fram nya såser. Utanför Chiligaraget står det odlingsbäddar där det växer mynta, blåbär, jordärtskockor, pepparrot och en massa annat. Det är till husbehov. Matlagningspassionen är stark och föddes egentligen redan hemma i South Ontario, några mil från Toronto. 

– Det var ett multikulturellt samhälle där mammorna bytte recept med varandra. Jag vande mig tidigt vid mat som smakade mycket, vi hade ofta curry och smakrika italienska rätter på bordet. 

En sommar hade han hand om trädgårdsskötseln hemma hos en snubbe som drev ett par butiker som i princip liknade dagens svenska Plantagen-butiker. 

– Den här killen var en riktig agronom som odlade chili på friland, det var rätt breddgrad för det. Det var inte vanligt med chili men den mexikanska maten hade precis börjat komma till Kanada och jag kände ju igen frukten. Så jag tog ett rejält bett. Jag vet inte vilken sort det var, det kan ha varit en Cayenne. Hela huvudet exploderade i alla fall! Jag tryckte en trädgårdsslang ner i halsen och visste knappt var jag skulle ta vägen. Men det var 35 grader varmt och att äta het chili då är som att ta en bastu. När du kommer ut igen upplever du att det blivit svalare. Jag tyckte det var skithäftigt. 

Mark blev en levnadskonstnär som hamnade i Luleå för 32 år sedan. Han lärde sig svenska, jobbade i hotellkök och började hjälpa reklambyråer med texter och översättningar. 

– I Norrbotten på den tiden var det inte lätt att vara chiliälskare. Det starkaste som fanns var HP-sås. När jag hade vänner som reste till Stockholm bad jag dem att ta med påsar med torkad chili hem till mig. 

Han är utbildad filosof och man anar lätt stråk av den utbildningen när han talar passionerat om maten, chilin och den heliga måltiden. 

– Jag mår som bäst när jag står i köket med musik och lagar mat på det som kommer från trädgården. Det är terapeutiskt, lugnande, som med allt skapande. Det är en fröjd för öga, gom och näsa. 

– Vi hade inte suttit här idag och samtalat om inte måltiden funnits.  Människans språk utvecklades när vi satte oss ned vid grillen i våra klaner. Måltiden har varit den kanske viktigaste sociala funktionen. Jag läste om en krog i Karlstad som lämnade rabatt på måltiderna om man lade ifrån sig sin mobil i en korg. Det tyckte jag lät bra. Vi ska umgås kring maten och vi ska njuta den med synen, inte med våra smartphones! 

Prova dig fram, människa! 

På Chiligaraget växer det nu tusentals plantor med varierande hetta, från barnvänligt till mega-kabraaks-död-på-eftermiddagen-far-åt-helvete-hett. 

– Det finns fortfarande de som är rädda för hettan, men då tar man bara mindre doser. Vi har sorter som barnen kan äta, helt milda varianter. 

De riktigt milda kan du använda till klassikern Drunken Beans, tipsar Mark. Koka pintobönor i mörkt öl, lägg till grönsaker och hård ost. Fyll chilin och gratinera i ugnen, toppa med färsk koriander och lime. 

– Prova dig fram! När jag läser ett recept och det står ”en chilifrukt” så undrar jag alltid vad som menas? Jag antar att de menar spansk peppar, men det finns ju hundratals varianter som alla har olika karaktär. En del passar till thai, andra till indiskt eller mexikanskt. En del är supermilda och ska bara slängas på grillen för att ätas hela. 

– Det finns en chili för alla tillfällen. Vad vore tillexempel ägg utan chili? Det blir ju helt intetsägande? Chilin är vacker, god och nyttig. Den ökar din förbränning och gör dig lite piggare i skalle och kropp! 

Mer inom Mat & Dryck
Taggar:
Publicerad: 30 Maj 2017
Uppdaterad: 18 Augusti 2017
Up arrow
Till
toppen