Se & Göra

Trollkarlen som guidar dig till naturen på Kullaberg

På sitt riktiga jobb är Jacob Schenström trollkarl. På sitt andra visar han hur du leker Ett med naturen ute på Kullaberg den här hösten.

Naturum Kullaberg ligger vid Kullens fyr, vid den där brytpunkten där Kattegatt lämnar över till Öresund. Det är ett smart ställe att besöka för den som vill lära sig mer om Kullabergs geologi, flora, fauna och kulturhistoria. 


Här hittar man också Jacob Schenström och de andra på Kullabergsguiderna.se. Ta gärna hjälp av dem medan tid är 2017. Du har lördagar resten av september på dig, sedan går centret i ide några månader. Själva naturreservatet stänger förstås inte. Du kan vandra på Kullaberg och besöka Nimis och spana på falkar lika gott i november – men då får du klara dig på egen hand. 


Jacob Schenström är född i Vellinge och bor i Malmö, men tillbringade många barndomsdagar hos mormor i Mölle och släkthuset finns kvar. Han bor i Mölle om somrarna och har jobbat som Kullabergsguide sedan 2001. Han har koll på alla de där mer eller mindre hemliga och svåråtkomliga platserna som kan göra din utflykt i naturen till en magisk stund. 

Det fina med Kullaberg är att det finns en sådan enorm variation en förhållandevis liten yta. Du kan surfa, vandra, dyka, spela golf, cykla mountainbike, kolla falkar, leta grottor, klättra, äta, bo det tar aldrig slut.

På annan plats på kullago.se hittar du ett reportage om att dra ut på tumlarsafari. Här guidar Jacob Schenström till några andra personliga favoriter på jordens skönaste plats.  


GROTTORNA


”Vi har både grottvandringar med guide och en gps-vandring som man gör på egen hand. Då får man info längs den utmärka vägen. Kullabergs häftigaste grotta är Trollhålet. Den är helt täckt och mörk. Man får klättra två meter ner och sedan krypa i fem meter innan man kommer in i den, så det är inget för den som har cellskräck. Det är både mörkt och kallt, men det är häftigt. I taket har folk skrivit hälsningar och namn sedan många, långa år tillbaka. Grottan har fungerat som ett smugglarnäste förr i tiden. Trollhålet är inget för de minsta barnen, vi brukar säga att det går bra från sex år och uppåt. En grottvandring med gps tar ungefär två timmar. Då får man se massor av storslagen Kullanatur och besöka fem grottor”. 


FALKNÄSTET


Vid sidan om Kullens fyr fanns det under kalla krigets dagar ett bevakningstorn. Här satt man och spanade ut genom små gluggar efter en fiende som aldrig kom. För 15 år sedan restaurerades försvarets anläggning och blev till ett av Sveriges häftigaste rum, och definitivt ett av de coolaste hotellrummen. Stora panoramafönster sattes in och på ett stort bord, upphängt med kraftiga kättingar i taket, placerades en skön säng. Här kan man nu ligga och blicka ut mot obruten horisont. Sänker man blicken och tittar ner mot kargheten kan man få se falkar och tumlare göra det falkar och tumlare gör. Det kostar förvisso en slant att bo här, 3 500 kronor natten, men den här hotellnatten förhåller sig till vanliga hotellnätter ungefär som en vaniljglass förhåller sig till en bra mellantid i slalom. Det går liksom inte att jämföra. Det finns ingen reception, du får kombinationen till ett kodlås och för sedan klara dig på egen hand. Vilket är halva poängen. Det finns förstås dusch och bekvämligheter, men för att käka frukosten får du ta dig för egen maskin in till Grand Hotel i Mölle. När solen gått ned och mörkret infaller vidtar ett annat skådespel – det från Sveriges ljusstarkaste fyr. På morgonen kan du ta ett dopp i Paradisehamn, om det nu råkar vara badsäsong. Utsikten är helt betagande alla dagar på året. 


Grottvandring
Bokskog

GÖMDA STÄLLEN


Inget på Kullaberg är förstås särskilt hemligt, men det finns platser värda att besöka som ligger långt från allfarvägarna och det allmänna medvetandet. Jacob Schenström tipsar om att man kan gå en skattjakt i Kullabergsguidernas regi. Den är familjevänlig och gör en vanlig naturutflykt till något alldeles extra. Det finns ledtrådar längs vägen och uppgifter att lösa som leder fram till den hemliga belöningen. På köpet får man ett par timmar i storslagen natur som man kanske inte hade fått uppleva annars. 


”September är egentligen en grym månad för att utforska Kullaberg. Det är inte så mycket folk, men det är fortfarande varmt och badvänligt. Mitt bästa badtips är nog Djupadal. Det är en fin stenstrand som ligger lite off, men det går att ta sig dit landvägen utan större problem. Det ligger precis utanför fågelskyddsområdet för pilgrimsfalkarna. Men man får vara tidigt ute. Stranden blir tidigt skuggad av de höga klipporna. Det är fin snorkling här också”. 


”En av områdets mest speciella upplevelser är en vattenfylld tunnel som är svår att hitta till utan guide. Den finns på norra sidan av Kullaberg. Man får simma i 10-12 meter och måste kunna hålla andan, så det är verkligen inte för alla – men sedan kommer man in bland klippor och har öppen himmel ovanför sig. Det är speciellt. 


VANDRINGAR


”Kullaleden går att variera nästan i det oändliga. Det finns två huvudspår men mängder av tvärstigar som gör att man kan gå nästan hur långt som helst. Ett fint sätt om du vill vandra på Kullaberg en dag är att starta i Mölle och gå mot Ransvik ut till fyren. Sedan följer du leden på norra sidan och tar dig tillbaka till Mölle. Det är kanske en mil men det är mycket upp och ned så vandringen tar flera timmar. Men då får du klippor, böljande betesmarker, fyren, bokskogar, allt”. 


Jacob Schenström har jobbat som professionell trollkarl de senaste åren och är extra förtjust i close up fingerfärdighetstrolleri. Vi skulle nog påstå att han jobbar med magi även när han är Kullabergsguide. 

Mer inom Se & Göra
Publicerad: 7 September 2017
Up arrow
Till
toppen